Anonymní registrace domény, Skrytá registrace domény

Je možné anonymně zaregistrovat a držet doménu? Jak na anonymní registraci CZ domény?

Asi víte, že databáze Whois obsahuje rozsáhlé informace o všech majitelích internetových domén (jméno nebo název firmy, bydliště, e-mail, telefonní číslo). Pokud se vám to nelíbí, máte za určitých okolností možnost držet doménu anonymně. Je to ale proti pravidlům CZ NIC.

Máte čtyři možnosti:

1/ Někteří poskytovatelé webhostingových služeb, kteří registrují domény pro své zákazníky, zaregistrují doménu na sebe, ale plnohodnotně jí využívá zákazník. Existuje samozřejmě určité riziko, že o doménu přijdete (pokud nebudete mít písemnou smlouvu o vzájemné dohodě).

2/ Společnost Subreg.cz nabízí tzv. whois proxy, což je služba, která umožňuje úplné skrytí kontaktních údajů. U .CZ domén to však není možné, jde to pouze u .COM, .NET, .TOP  a dalších.

3/ Částečné skrytí údajů u .CZ démony. Pokud si necháte ověřit údaje u CZ NIC (e-mail, telefon, adresa – dopis), ve Whois bude vidět pouze vaše jméno nebo název firmy. Ostatní údaje budou pro všechny nedostupné.

4/ Založte si freemail (e-mail zdarma), nejlépe někde v zahraničí. Telefonní číslo můžete uvést na svou předplacenou kartu. Problém je s adresou, pokud CZ NIC bude mít podezření, že údaje nesouhlasí, tak zašle dopis a problém je na světě. Takže poštovní adresa musí být skutečná! Nicméně, dneska existuje spousta společností, které pronajímají adresy.